http://www.coloresdemexico.nl/wp-content/uploads/2014/10/theater-muertos.png');">

Xantolo in Mexico, erkend door UNESCO

Xantolo

Het woord Xantolo (spreek uit: sjantólo) duidt het Feest van de Doden aan in Mexico, in het Spaans ‘Día de los Muertos’.Het is een Mexicaans ritueel van vóór de komst van de Spanjaarden, maar onder invloed van het christendom ‘gereculturiseerd’.

Het woord Xantolo is afkomstig van de regio Huasteca, in het noordoosten van Mexico, waar het Feest van de Doden sinds zo’n 800 jaar wordt gevierd. Dat het oorspronkelijke ritueel zich vermengd heeft met het christendom dat de Spaanse missionarissen inbrachten, blijkt ook uit het feit dat de oorspronkelijke naam ‘mijkailjuitl’ (letterlijk: ‘feest van de doden’) bij de autochtone bevolking in vergetelheid is geraakt.

Het woord Xantolo is een verbastering van het Latijnse ‘Sanctuorum’ dat Allerheiligen betekent. Het feest wordt dan ook gevierd op (de vooravond van) 1 en 2 november, waarop de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen vallen.

Culturele waarde, erkend door UNESCO

In een paar woorden uitleggen wat El Dia de los Muertos voor betekenis heeft voor de Mexicanen is eigenlijk onmogelijk.

De culturele waarde is zeer groot, zo is dit feest ook erkend door de UNESCO als Cultural Heritage.

Het gaat in ieder geval om de emoties: van vreugde tot verdriet, van weemoed tot uitgelatenheid en vaak vermengd met de typisch Mexicaanse humor die alles weer relativeert.

Het gaat ook om respect voor de dood. Niet de angst overheerst, maar een van de weinige zekerheden in het leven: we gaan allemaal een keer dood. Dus je kan haar maar beter te vriend hebben. In sommige groepen wordt zij zelfs vereerd als een heilige.