http://www.coloresdemexico.nl/wp-content/uploads/2014/10/calaveras-camisa.png');">

Xantolo – het Mexicaanse Feest van de Doden

Xantolo of  El Día de los Muertos
Dit is een project rond het traditionele dodenfeest uit Mexico. Een levende traditie uit respect voor de overledenen en ‘de dood’.

In Mexico wordt het dodenfeest elk jaar groot gevierd. Elke regio en bevolkingsgroep heeft haar eigen rituelen en gebruiken die soms dateren tot voor de verovering van Mexico. Wat ze allemaal gemeen hebben: van enorm verdriet tot grote vreugde in een paar seconden. Het is een feest wat vrolijkheid uitstraalt samen met weemoed, humor en respect.

Wij willen iedereen uitnodigen bij deze mooie Mexicaanse traditie!
Door activiteiten te organiseren rond deze mooie traditie proberen we de erkenning en waardering voor het traditionele handwerk en alle culturele aspecten van het dodenfeest te vergroten. We willen graag iedereen betrekken bij ons feest en met z’n allen herdenken en vieren.

Tussen 2001 en 2011 hebben we elk jaar een theatervoorstelling voor de Día de los Muertos gepresenteerd in het Volkenkunde Museum in Leiden. Tevens hebben we in het verleden meegewerkt aan programma’s over deze Mexicaanse traditie zoals bij Man Bijt Hond (1999) en Nachtland van de RVU (2002), RKK (2012), EO (2013).

In 2008 is een nieuw initiatief onder de naam XANTOLO gestart, waarmee in 2009 een evenement is georganiseerd in De Waag in Leiden en in in 2010 in Museum Volkenkunde in Leiden. Het resultaat van de steeds groter wordende interesse en het steeds grotere publiek bij onze activiteiten. Zo hopen we de bekendheid van deze traditie nog verder te vergroten.